II. Vidék Csodái - Tüzesvíz Pálinka mustra

Az Őrség Határok Nélkül Egyesület immár második alkalommal szervezte meg Csörötnek községgel együttműködve a Vidék Csodái - Tüzesvíz Pálinka mustra című rendezvényét.

A rendezvény délelőtti programja nemzetközi pálinkafőzők szakmai találkozójával,  konferenciával kezdődött. A vendégeket Kocsis Zsolt, Csörötnek Község polgármestere, az Őrség Határok Nélkül Egyesület alelnöke köszöntötte. Érdekes előadásokat hallhattunk a konferencián a helyi termékek turizmus élénkítő szerepe, helyi termékek a hármas-határ mentén témában, megismertük egy őrségi és ausztriai pálinkafőzde mindennapjait, technikáit és azt, hogy a pálinka helyi termékként milyen szerepet tud játszani egy település, térség életében. A csörötneki Tüzesvíz  Kft. ügyvezető igazgatójának előadása után a konferencia résztvevői megtekintették a pálinkafözdét és megismerkedtek a főzés technikájával és eszközeivel is.

A konferencia kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol érdekes kérdések és hasznos válaszok hangzottak el. Végül finom ebéddel kedveskedtünk a részvevők számára.   

Nagy érdeklődés kísérte a Tüzesvíz Pálinkaverseny eredményhirdetését. A díjakat  V. Németh Zsolt államtitkár adta át, aki köszöntötte a jelenlévőket, sőt a győztesek számára ajándékot is hozott.

 A régi, sőt az ország távolabbi részéről, a határon túlról  is versengtek pálinkák.

A három tagú zsűri 6 kategóriában ítélt meg arany vagy ezüst vagy bronz minősítést. Kiválasztották az abszolút győztes pálinkát is, ami egy szentgotthárdi alma pálinka lett. De sikerült érmet szereznie egy osztrák pálinkának is szőlő kategóriában.   

A nap folyamán bárki megtekinthette a helyi Pálinkafőzde épületét, megismerkedhetett a pálinkafőzési technológiákkal.

Népi kulturális programok váltották egymást az Akácfa Kempingben a rendezvénysátorban, felléptek a Magyarlaki Hagyományőrző és Kulturális Egyesület  Asszonykórusa, Jakabházi Faluszépítő és Hagyományőrző  Egyesület parasztzenekara, Békefi Antal népdalkör, Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és Sebestyén Tamás nótaénekes.    

 A legkisebbeket és a nagyobbakat kézműves játszóházban az Őrállók Alapítvány  várta népi hagyományokra építve, helyi alapanyagokkal, eszközökkel, de ki lehetett próbálni az íjászatot is.

Egyéb programokat is kínáltunk a kilátogatók számára: ” Múlt kincsei – vidék ízei” című receptfüzetet ismertettük. A füzetben a helyi recepteket gyűjtötték össze, amik el is készültek a rendezvényre, bárki megkóstolhatta. Nagy sikere volta a gasztronómiai bemutatónak!  A termelői piacon lehetett helyi termékeket vásárolni. Lehetett finom pálinkákat mustrálni, kóstolni. Lovas szekérrel lehetett a települsét felfedezni. 

Nagyon jó hangulatú rendezvényt zártunk a forró meleg ellenére is. Számos helybeli, térségbeli lakos, turista és határon túli lakos vendég is érkezett a rendezvényre.   

Feltöltve: 2015.06.16.