Zöld Szentgotthárd
Az Őrség Határok Nélkül Egyesület Szengotthárd városával együttműködve 2015. szeptember 12-én rendezte meg a Zöld Szentgotthárd - Környezetvédelmi, Kulturális és Gasztronómiai Fesztivált Szentgotthárdon. A rendezvény keretében nemzetközi szakmai konferenciát szervezett a környezetvédelem, a megújuló energiafelhasználás témakörében, volt gasztronómiai bemutató és kulturális program is várta a rendezvényre látogatókat.A Vas megyei Vadászkürtösök reggeli ébresztője csalogatta a város lakóit az egész napos programra, amely „A fenntarthatóság jegyében” szakmai konferenciával kezdődött. Az érdeklődők több, környezetvédelmi témakörrel foglalkozó előadást hallgathattak meg.
Elsőként Bödi Katalin a Güssing energiapark munkatársa „A fenntartható regionális energiaellátás gyakorlata a dél-burgenlandi Ökoenergiaparkban” címmel tartott előadást, majd Franc Gönc az RRA Mura Fejlesztési Ügynökség igazgatója a folyóvizeink fontosságát emelte ki.
Szentgotthárd zöldterületeinek fenntartása és szerepe a város életében” témában Gyökös Gergely okl. kertészmérnök tartott beszámolót. Sárvári András vezette be a jelenlévőket „A napenergia felhasználása a családi házakon” rejtelmeibe. Seregi János, a Kaposvári Egyetem tanára a „Szüreti báránytól az ökolábnyomig”, míg Prof. Vida Gábor akadémikus „A fenntarthatóság buktatói” című előadásával bővítette a hallgatóság ismereteit. Simon Róbert az Eon képviseletében a zöld energia fontosságáról, míg Dr. Heil Bálint okl. erdőmérnök a fákról, mint megújuló energiaforrásról tartott bemutatót. A konferencia Soós Zoltán a szentgotthárdi Pronas kert bemutatásával és helyszíni sétájával zárult.
A délelőtt folyamán, a konferenciával párhuzamosan „Ami neked lom, az másoknak álom” vásár zajlott, ahol régi holmik leltek új gazdára, valamint megkezdődött gasztronómiai verseny is a Várkertben „Dödöllétől a krumplispogácsáig” címmel. A részt vevők finomabbnál finomabb ételeket készítettek többek között krumplitortát, tócsnit és tárkonyos burgonyalevest füstölt csülökkel, melyet szakmai zsűri értékelt. Valamennyi étel készítője értékes ajándékkal lett gazdagabb.
Délután a kultúráé volt a főszerep. A Felsőszölnöki szlovén néptánccsoport, a Tótfalusi asszonyok, a Szlovén népzenekar és Huszár Vanda kis táncoslányai szórakoztatták a nagyérdeműt.
A gyermekeket is sokféle program várta, részt vehettek a Kukatúra társasjátékban, a Potyka horgászatban, valamint megnézhették a Mimo és Csipek az erdőben bábelőadást, melyek keretében játékosan tanulhattak a környezet védelméről.
15 órától Buday Péter kóstolóval egybekötött főzőbemutatóját tekinthették meg a lelkes érdeklődők, akik meg is kóstolhatták a mesterszakács készítette egészséges hamburgert, lecsót, rántott húst, palacsintát, nutellát és limonádét is.
Sipőcz Rock Band 18 órától adott koncertet, a napot pedig a Vadvágány zenekar zárta.
Feltöltve: 2015.09.21.